Kapcsolat
Telefon: +36 30/389-9788
E-mail: webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu

  • BW-Clip4
  • kép2
  • kép3
Légzésvédők, Gázérzékelők, Lámpák - nem csak Tűzoltóknak

Védőmaszk kalauz: védelmi osztályok és egyéb választási szempontok

2022.10.19.

Védőmaszk kalauz: védelmi osztályok és egyéb választási szempontok

A koronavírus-járvány ideje alatt mindenki megtapasztalta, hogy milyen érzés védőmaszkot viselni, ez azonban inkább volt kötelesség, mintsem biztos tudáson alapuló védelem.

A koronavírus-járvány ideje alatt mindenki megtapasztalta, hogy milyen érzés védőmaszkot viselni, ez azonban inkább volt kötelesség, mintsem biztos tudáson alapuló védelem. A legtöbben megvásárolták a sebészeti vagy az FFP2 jelölésű maszkot, ám hogy pontosan milyen védelmi osztályok vannak, mitől és hogyan védenek a különféle típusok, azzal már kevesen vannak tisztában. Eddig talán Ön sem merült el a részletekben, abban az esetben viszont, ha a munkája megköveteli, hogy gondoskodjon a légzésvédelemről, fontos, hogy megismerkedjen mindezek hátterével!

Miért olyan jelentős a légzésvédelem?

Bizonyos munkaterületeken számos olyan, veszélyes összetételű anyag lehet jelen a levegőben, ami károsan hat az emberi szervezetre. Irritáció, köhögés és légszomj, súlyosabb esetben mérgezés, szervi károsodás vagy akár azonnali halál is lehet a veszélyes részecskék belégzésének következménye. Többféle szennyező anyag okozhat problémát, mindezekkel szemben pedig csak a megfelelő védelmi funkcióval ellátott légzésvédő eszközök viselésével lehet védekezni.

A részecskeszűrő félálarcok, illetve finomporszűrő álarcok, vagyis a védőmaszkok védelmet nyújtanak finomporral, füsttel és folyékony köddel szemben. Ezek úgy vannak tervezve, hogy elfedjék az orrot és a szájat, kialakításuk illeszkedik az arc anatómiai jellemzőihez, így tudnak tökéletesen illeszkedni és ezzel hatékony védelmet nyújtani.

A védelmi osztályokról röviden

légzésvédelemAbban az esetben, ha a munkaterületen a levegőben szálló veszélyes anyagok koncentrációja túllépi a foglalkozási expozíciós határértéket, védőmaszkot kell viselni. A légzésvédő eszközökre vonatkozóan az EN 149 szabvány az irányadó, ám hogy pontosan milyen típusú maszkra van szükség, az a veszélyes anyag típusától és koncentrációjától függ.

Összesen 3 védelmi fokozatról beszélhetünk, ezek az FFP, vagyis Filtering Face Piece (szűrővel ellátott védőeszköz az arcon) osztályok, melyek 0,6 μm-es részecske méretig nyújtanak védelmet:

  • FFP1: Ebbe a védelmi osztályba tartoznak azok a maszkok, amik megszűrik a levegőben lévő részecskék legalább 80%-át. Olyan munkaterületekre alkalmasak, ahol nem fordul elő mérgező, fibrogén por, illetve aeroszol, és a koncentráció nem lépi túl a foglalkozási expozíciós határérték 4-szeresét. Általában az élelmiszeriparban és az építőiparban is ilyen típusú védőmaszkokat használnak.
  • FFP2: A maszkok, amik ebbe a kategóriába sorolhatóak, már a levegőben lévő részecskék legalább 94%-át megszűrik. Ezek a védőeszközök fibrogén és mutagén anyagokkal szemben is védelmet nyújtanak olyan munkakörnyezetben, ahol a koncentráció nem lépi túl a foglalkozási expozíciós határérték 10-szeresét. Alkalmaznak ilyen védelmi fokozatba tartozó maszkokat többek között a bányászatban és a fémiparban.
  • FFP3: Ez a legmagasabb védelmi szint, az ide sorolható maszkok képesek megszűrni a levegőben lévő részecskék legalább 99%-át. Megbízhatóan védenek toxikus, karcinogén és radioaktív részecskék jelenléte esetén, alkalmazhatóak olyan munkaterületen is, ahol a foglalkozási expozíciós határérték eléri a 30-szoros mértéket. Ilyen védőmaszkokra van szükség például a vegyiparban dolgozók számára.

Szempontok a védelmi fokozaton túl

A jelenleg érvényben lévő szabvány kiterjed arra is, hogy hányszor lehet használni a védőmaszkot, csak egy műszakban viselhető vagy újra felhasználható. Az NR jelöléssel ellátott maszkok legfeljebb egy műszakban alkalmazhatóak, az R jelölésű változatok pedig több műszak alatt is használhatóak.

Ezen felül fontos szempont a választásnál, hogy a védőmaszk szelepes vagy pedig szelep nélküli. Az előbbi típus ugyanis kényelmesebb, viszont csak a viselőjét védi, az utóbbi pedig - bár kevésbé komfortos - teljes körű védelmet nyújt, vagyis óvja az ember környezetében lévőket is.

A védelem kétségkívül a legfontosabb, de emellett annak is érdemes egy kis figyelmet szentelni, hogy mennyire felhasználóbarát a kiszemelt védőeszköz. Vannak olyan típusok, amiket akár zsebben is lehet tartani, ami egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a használatot, a higiéniai szempontok betartása mellett.

Részecskeszűrő félálarcokra, finomporszűrő álarcokra van szüksége? Tekintse meg kínálatunkat, melyben a legkülönfélébb légzésvédelmi eszközöket találja, amennyiben pedig úgy érzi, hogy segítségre van szüksége a választásban, forduljon hozzánk bizalommal!

vissza