Kapcsolat
Telefon: +36 30/389-9788
E-mail: webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu

  • BW-Clip4
  • kép2
  • kép3
Légzésvédők, Gázérzékelők, Lámpák - nem csak Tűzoltóknak

Védőeszközök a hegesztésben: hegesztőpajzs

2023.06.22.

Védőeszközök a hegesztésben: hegesztőpajzs

A hegesztőpajzs nem egy futurisztikus kiegészítő, hanem egy lényeges eleme a hegesztő szakember védőfelszerelésének.

A hegesztés változatos feladatok elé állítja a szakembert. Amellett, hogy a fémek javítása, illesztése biztos kezet és profi felszerelést követel meg, a  munkakörnyezetet sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hegesztés szikrákkal jár, a fémek megolvadt cseppjei pedig szintén szétfröccsenhetnek a munkadarab körül. Gykori probléma, hogy a munkadarab körül található felületek, berendezések, tárgyak megsérülnek vagy akár tönkre is mennek a hegesztés ideje alatt. Emiatt minden egyes munkaórában gondoskodni kell a hegesztésvédelemről.

Nem mindegy, hogy milyen takarók, védőeszközök kerülnek elő a hegesztőberendezés mellé. A felületek letakarásához speciális anyagból gyártott takarók, lángálló, szikraálló függönyök jöhetnek csak szóba.

A fej és az arc védelmének hatékony eszköze a pajzs

Maga a szakember sem állhat oda a hegesztéshez egyetlen munkaruhában. A ruhát és a szabad bőrfelületeket is óvni kell, mert ki vannak téve az égési sérülések veszélyének. Ilyen védőeszköz a bakancs, kesztyű, a légzésvédő álarc, szemüveg és a hegesztőpajzs is. A hegesztőpajzshoz további kiegészítők is tartoznak, mint a nyakvédő lepel. A hegesztő viselhet kámzsát, sisakot vagy olyan pajzsot, ami az egész fejet, arcot, nyakat is takarja.

A hegesztőpajzs előnye, hogy egyszerre tudja a szem, fej, nyak védelmét ellátni, egyetlen, kompakt, viselhető védelmi eszközként.

Mitől védi meg pontosan a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező hegesztőpajzs a hegesztőt? A hegesztés ívhatással és lánghatás is jár, ami hővel, sugárzással, fizikai sérülésekkel veszélyezteti a hegesztést végző szakembert. A védőeszköz kiválasztását nem szabad alárendelni a költséghatékonyságnak, a biztonság mindig és mindenhol elsődleges.

A magas minősítés és a szabványoknak való megfelelés, az ár az alapvető választási szempontok közé sorolhatóak, ha a védőfelszerelések között keresgél a vásárló. Mi más van még, ami a pajzsokat jellemzi?

A hegesztőpajzsokat mindig a hegesztési technológiához kell igazítani. A védőeszköz akkor tud a legjobban teljesíteni, ha minden tulajdonságát ki tudja használni a viselője.

A kiegészítőnek védenie kell a hegesztőt és a munkának is teret kell tudni adnia. A hegesztési feladatokhoz például különböző nagyságú látómezővel készült pajzsokat gyártanak. Nem a látómező mérete az egyetlen, amiben két hegesztőpajzs között különbséget lehet tenni.

A hegesztőpajzsok tulajdonságairól

Az egyes hegesztőpajzsok érzékenysége, sötétedési ideje és a védelmi ereje is eltérő. A kézi változatok mára elavultak, aki igazán sokoldalú és modern védőeszközt használ, az csakis az automata modellek között keresgél. A pajzs viselője mindkét kezét tudja használni a hegesztéshez, ha automata eszközt visel. A beállítható automata hegesztőpajzs végzi a dolgát, amikor kell elsötétedik a megfelelő mértékben.

Az automata hegesztőpajzsok érzékelik a szikrák villanását és még azelőtt elsötétedik az üvegük, hogy a szem károsodást szenvedne. A szembe jutó ívfény először csak gyulladást okoz a szemben, majd maradandó károsodáshoz is vezethet, ha folyamatosan a kevésbé jól teljesítő pajzsot használ valaki.

A pajzsok rendelkeznek szűrőüveggel, de ezeknek az üvegeknek más és más az ereje. A védőfokozatot az úgynevezett DIN értékkel szokás kifejezni. A DIN egy szám, amiből érdemes a minél magasabb besorolást választani. Általában a 9-13 közötti értékek elegendőek mindenféle környezetben, sötétebb műhelyben vagy nappali fénynél, szabadban is.

A hegesztés típusa, helyszíne is befolyásolja, hogy a hegesztőnek milyen védőeszköz jelenti a kényelmes és a biztonságos kiegészítőt. Bányában, műhelyben, építkezésen is más körülmények között lehet dolgozni, másra kell figyelni munka közben.

A legnagyobb biztonságban akkor van valaki, ha kényelmes, ár-érték arányban és minőségben is kompromisszumoktól mentes védőfelszerelésben lát neki a hegesztésnek. Keressen minket bizalommal és rendeljen a webáruházunkból ilyen termékeket!

vissza