Kapcsolat
Telefon: +36 30/389-9788
E-mail: webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu

  • BW-Clip4
  • kép2
  • kép3
Légzésvédők, Gázérzékelők, Lámpák - nem csak Tűzoltóknak

Nincs tiszta levegő? Viseljen légzésvédőt!

2023.11.30.

Nincs tiszta levegő? Viseljen légzésvédőt!

Légzésvédő eszközök használatát írják elő a munkavédelem szabályai ott, ahol a környezeti levegő valamilyen mértékben szennyezett.

A tüdő és a légzőszervek könnyen szenvedhetnek károsodást. Levegőt venni alapvető feltétele az életben maradásnak. Egy felnőtt ember egy percen belül tizenhat alkalommal vesz levegőt. Ez körülbelül fél liternyi levegő beszívásának felel meg.

A munkavállalónak joga van a tiszta levegőhöz 

A légzés egyenlő az élettel. Sajnos a levegő ma már szennyezettebb, mint korábban, hiszen tele van károsanyagokkal. Bizonyos munkakörökben, amik az átlagosnál veszélyesebbnek számítanak, a munkavállalók ki vannak téve a szennyezett levegő belélegzésének.

Több, olyan pozíció is létezik, amiben a munkavállalók közvetlen kapcsolatba kerülnek veszélyes anyagokkal. Ezek a veszélyes anyagok ugyanúgy jelen lehetnek zárt térben és a nyílt terepen is. A kockázatosnak számító területek között szerepel például a vegyipar, az építőipar vagy éppen a katasztrófa elhárítás.

A légzőszervek átmeneti vagy tartós károsodását előidéző és a légzést nehezítő anyagok sokfélék lehetnek. Por, gőzök, gázok, kipárolgások veszélyeztethetik a munkavállalót kisebb-nagyobb távolságról vagy közvetlen közelről is. A munkavédelmi felszerelések között éppen ezért kapott helyet a légzésvédő és a hozzá tartozó kiegészítők.

Minden munkáltató köteles biztosítani az egészséget és a fizikai épséget szavatoló munkavédelmi eszközöket. A munkavállalók ezek nélkül a védelmi eszközök nélkül nem végezhetnek el az egészségüket veszélyeztető feladatokat.

Milyen légzésvédőt viseljen a munkavállaló?

Alapvető típusnak számít a maszk, ami a legkisebb védelmet tudja nyújtani. Ezt az eszközt általánosabb használatra tervezték. A speciális védőeszközök közé tartozik a félálarc és a teljes álarc, valamint a védősisakok, illetve kámzsás eszközök.

Ismerjük meg egy kicsit jobban, hogy milyen védelmet tudnak nyújtani a speciális védőeszközök és milyen helyzetben viselik őket! Minden légzésvédő eszközt típus és kialakítás alapján kell kiválasztani és használni.

A légzésvédők két típusa a kámzsa és az arcvédő. Mindkét munkavédelmi eszköz a légbefúvásos légzésvédő eszközök közé sorolható.

Légbefúvásos eszközök: arcvédők

légzésvédőAz arcvédő a teljes arcot lefedi, ellentétben a maszkokkal vagy félálarcokkal. A méretének köszönhetően nemcsak a légzőszerveket védi a mérgező, illetve káros anyagoktól, de az arcot is a gázok, gőzök maró, roncsoló hatásától.

Az arcvédő kiválóan illeszkedik a fejre, miközben kényelmes viseletet is jelent. Párnázott kialakításának köszönhetően akár több órán át tartó munkához is viselhető. Nem akadályozza a látást, sem pedig a mozgást, egyéb kiegészítőkkel is kombinálható, mint amilyen a védősisak.

A tiszta, szűrt levegőt ventilátor juttatja be folyamatosan az arcvédő mögé. Az arcvédő viselőjének nem kell külön működtetnie a készüléket.

Légbefúvásos eszközök: kámzsák

A kámzsákat erősen szennyezett, veszélyes környezetben szokás felvenni, ahol hosszabb ideig tartózkodik a viselőjük. A teljes fejnek védelmet nyújt, miközben a légzés védelmét is támogatja. Hétköznapi feladatokhoz is alkalmazható, nem csupán balesetveszélyes környezetben.

Több méretben és típusban, állítható változatban is elérhető. A levegőben elszabadult szilárd részecskékkel szemben is óvja a munkavállalót, mert a szemet és a bőrt is védi. Porral, szikrákkal, forgáccsal stb. telített környezetben is zavartalanul lehet a kijelölt feladatokat elvégezni.

A kámzsa védőfelülete nem párásodik, tükröződéstől mentes látást tud fenntartani a légzésvédő használatának ideje alatt.

A maximális biztonság elérése komoly kihívást jelent bizonyos szakmákban, de a megfelelő eszközök használatával nem lehetetlen feladat. A webáruházunk vásárlóinak nem kell csalódniuk az általunk forgalmazott termékekben. Szerezzen be mindent, ami a felszabadult levegővételhez kellhet és a munkaidő alatt is érezze magát védve!

Az online megrendelhető speciális eszközökről szívesen adunk meg további információkat az érdeklődőknek. Lépjen kapcsolatba velünk a honlapunkon szereplő elérhetőségeinken!

vissza