Kapcsolat
Telefon: +36 30/389-9788
E-mail: webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu

  • BW-Clip4
  • kép2
  • kép3
Légzésvédők, Gázérzékelők, Lámpák - nem csak Tűzoltóknak

Mindent a füstgépekről

2022.09.29.

Mindent a füstgépekről

A tűz hatalmas pusztítást tud végezni, azonban nem a lángok jelentik az egyetlen kihívást, hanem a füsttel is meg kell küzdeniük a tűzoltóknak.

A sűrű füst rendkívül megnehezíti a tájékozódást, a látásukra, de még a hallásukra sem tudnak a megszokott módon támaszkodni a szakemberek, ennek ellenére gyorsan kell cselekedniük. Ezzel értelemszerűen mindenki tisztában van, aki ezt a szakmát választja, ám egy dolog ismerni az elméleti hátteret és egy másik dolog megtapasztalni mindezt a valóságban. Az ilyen helyzetekre csak úgy tudnak felkészülni a tűzoltók, ha a gyakorlatok alkalmával minden körülményt szimulálni lehet, ehhez pedig a korszerű technológiát kell segítségül hívni.

Mi mindenre lehet használni egy füstgépet?

Füstgép használatával a valódival teljesen azonos hatású füstöt lehet előállítani, ami rendkívül praktikus segítség ahhoz, hogy a tűzoltók fel tudjanak készülni az éles helyzetekre. A szakemberek a legkülönfélébb helyzetekben gyakorolhatják, hogyan tudnak helyt állni, ha például egy alagútban vagy magas épületben kell dolgozniuk, de akár erdőtüzet is lehet szimulálni füstgéppel. Az oltás mellett természetesen a mentést, sőt, a különféle eszközök használatát is gyakorolhatják a tűzoltók, így például kitapasztalhatják, hogyan kell légzőkészüléket viselve dolgozni vagy éppen hőkamerát alkalmazni. A füstgép azonban ennél jóval sokoldalúbb készülék, és nem csak a tűzoltók számára lehet hasznos társ.

Az éles helyzetek szimulálása a megelőző tűzvédelemnek, vagyis a biztonságos körülmények megteremtésének is sarkalatos pontja. A valódival azonos hatású füstre van szükség ahhoz, hogy ellenőrizni lehessen a tűzjelzők működését, az optimális szellőzést vagy éppen a tűzszakaszok zárását, de a kiürítési gyakorlatokhoz is nélkülözhetetlen a füstgép.

Bár az eddig ismertetett alkalmazási területektől igencsak távol áll, meg kell említeni, hogy füstgépet kulturális intézményekben, szórakozóhelyeken is előszeretettel használnak. A füst lehet például színpadi elem, de a hangulatfokozás érdekében koncerteken, egyéb rendezvényeken is gyakran felbukkan a készülék.

Milyen egy jó füstgép?

Vannak olyan tulajdonságok, amiket minden alkalmazási területen jól ki lehet használni, nézzünk néhány alapvető funkciót, amit jó, ha tud a füstgép! Kulcsfontosságú tényező a kiáramló füst mennyiségének pontos szabályozhatósága, ez teszi ugyanis lehetővé, hogy alkalmazkodni lehessen az adott helyszínhez és funkcióhoz. Lényeges az is, ha többféle módon lehessen működtetni a füstgépet, ezen belül kifejezetten hasznos, ha önálló működési módra is lehet állítani a készüléket, praktikus továbbá az időzítő funkció. Mivel munkaeszközről van szó, nem lehet kihagyni a felsorolásból, hogy a készülék egyszerű, felhasználóbarát kezelőfelülettel legyen ellátva, ami megkönnyíti a szakemberek munkáját.

Fontos, hogy a füstgép tökéletesen illeszkedjen az alkalmazási területhez, ezért ma már sokféle kivitelből áll a termékpaletta. Bizonyos esetekben a kiemelkedő teljesítmény, erős füstködkifújás és nagy kifújási távolság élvez prioritást, máskor viszont sokkal jobban megfelel a céloknak egy hatékony, ám kicsi és kompakt készülék, ami költségtakarékos használatot tesz lehetővé. Az egyik legkiválóbb gyártó, a Look Solutions termékeit tekintve az előbbi esetben a masszív, 1300 Wattos Viper NT modell a legjobb választás, az utóbbi esetben pedig a mobil használatra tervezett, 650 Wattos Viper S modell mellett érdemes dönteni.

Ahhoz, hogy a füstgép minden szempontból eleget tegyen az elvárásoknak, a füstképző folyadék kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ebből három típust különböztethetünk meg attól függően, hogy mennyire hosszan tartó füstködöt lehet létrehozni vele; van gyorsan oszló, tartós és extra tartós verzió.

Az Ön munkájához is elengedhetetlen egy megbízható füstgép? Tekintse meg kínálatunkat, melyben a Look Solutions Viper NT és Viper S is helyet kapott, illetve válogathat a gyártó füstképző folyadékai közül is! Amennyiben kérdése lenne, esetleg szeretne segítséget kérni a választáshoz, lépjen velünk kapcsolatba, mindent megteszünk, hogy Önt is támogatni tudjuk a munkájában!

vissza
FeWe Biztonságtechnika Kft. +36 30/389-9788 2360 Gyál, Gárdonyi Géza u. 80.