Kapcsolat
Telefon: +36 30/389-9788
E-mail: webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu

  • BW-Clip4
  • kép2
  • kép3
Légzésvédők, Gázérzékelők, Lámpák - nem csak Tűzoltóknak

Kézi gázérzékelővel időben kiszűrhető a mérgező anyag jelenléte

2023.12.28.

Kézi gázérzékelővel időben kiszűrhető a mérgező anyag jelenléte

A kézi gázérzékelő, mint munkavédelmi eszköz, az ipar több területén is nélkülözhetetlen, mert a használatával életeket lehet menteni.

Üzemekben, gyárakban, bányákban, építkezésekben egyaránt fel kell készülni a vegyi anyagok, gázok veszélyeire. Óriási hiba kizárólag a szerencsére vagy az érzékszervekre hagyatkozni, mert annak súlyos és visszafordíthatatlan következményei lesznek.

A gázok több szempontból is veszélyesek lehetnek, a környezetre és az emberekre, élőlényekre is. Szigorú szabályok betartásával lehet csak kordában tartani az olyan gázokat, mint a szénmonoxid, az ammónia vagy a kénhidrogén.

Egyes gázok éghetőek, mint például a metán, míg más gázok mérgező hatással vannak az emberi szervezetre, mint például a szénmonoxid. Mégis használjuk őket, a mindennapok részét képezik, mert energiát adnak vagy más módon segítik a termelést, a hétköznapok feladatait.

Gázok, pozitív és negatív tulajdonságokkal

A gázok kettős tulajdonságai indokolják, hogy aki velük dolgozik vagy kapcsolatba kerül velük, jól ismerje őket és felkészüljön a találkozásra. Az egyik, veszélyesnek kikiáltott gáz a szénmonoxid, ami egyúttal a vegyipar fontos alapanyaga is.

A szénmonoxid szerves anyagok égése során keletkező, színtelen, szagtalan, íztelen, nem irritáló, de mérgező gáz.  A földgázból szabadul fel, szénvegyületek tökéletlen égésekor, melléktermékként szénmonoxid keletkezik.

A jellegzetes tulajdonságai miatt csendes gyilkosnak nevezik, mert úgy képes halált okozni, hogy az áldozatok szinte észre sem veszik, hogy mit lélegeztek be. Alattomos viselkedése miatt különösen indokolt a megfelelő eszközökkel, gázérzékelőkkel kiszűrni és jelezni a jelenlétét gázveszélyes környezetben.

Miért veszélyes a szénmonoxid gáz belélegzése?

A CO a vörösvérsejtekben levő hemoglobinhoz kötődik, aminek következtében oxigénhiány lép fel a szervezetben és hypoxia keletkezik. A hypoxia súlyos károsodást okoz a szívnek és a központi idegrendszernek. Sajnos igen kevés CO mennyiség végzetes hatást képes gyakorolni az emberre.

A kézi gázérzékelő a vizsgált területen meg tudja mutatni, hogy mekkora a mérgező gáznak a szintje. Mire az ember számára érzékelhetővé válik, már végzetes lehet.

A vér szénmonoxidokkal összekapcsolódott hemoglobinjainak a szintje hatvan százalék felett már halálos. Ez az arány harminc százalék alatt még émelygést, szédelgést, fejfájást jelez. Ahogyan nő a vérben a szénmonoxid szintje, úgy változnak a szénmonoxid mérgezés tünetei is.

Az enyhe tüneteket egyre súlyosabbak követik: egyre hangsúlyosabb fáradtság, majd zavarodottság is úrrá lesz az emberen, ezt pedig kiegészíti a csökkenő vérnyomás és az azzal járó eszméletvesztés, végül a légzéselégtelenség és a halál.

A gázérzékelők használata

kézi gázérzékelőA gázok kimutatására és mérésére tervezett készülékek között vannak egy vagy több gáz azonosítására alkalmasak is. Egy készülék akkor tudja beváltani a hozzáfűzött elvárásokat, ha egyszerűen lehet kezelni és gyorsan lehet vele mintát venni.

A gázérzékelő legyen kicsi, kompakt, könnyű és férjen el akár egy zsebben vagy tokban is. A kijelzőről lehet leolvasni az értékeket, a műszer pedig külön jelzi, ha a gázszint elérte is kritikus szintet.

Fontos, hogy a műszer, mint hatékony munkavédelmi eszköz, minden munkavállaló számára elérhető és kezelhető legyen. A balesetek megelőzése, a munkavégzés helyszínének biztosítása és a munkavállalók egészségének megőrzése múlik ezen.

A kézi érzékelők tökéletesen alkalmasak arra, hogy minden követelménynek eleget tegyenek, miközben minden helyszínen, kültéren és beltéren, nehezebben elérhető terepen is be lehet vetni őket. Több órás üzemidővel, ellenálló tokkal, tölthető akkumulátorral teszik alkalmassá őket terepmunkára.

Legyen szó védőfelszerelésről, munkavédelmi eszközökről, illetve a kárelhárításhoz kapcsolható termékekről, a vásárlóinknak széles választék áll a rendelkezésére. A készletünkben minősített, magas szakmai elvárások alapján tervezett termékek találhatóak. A további tájékoztatáshoz kérje a kollégáink segítségét a megadott elérhetőségeink egyikén!

vissza