Kapcsolat
Telefon: +36 30/389-9788
E-mail: webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu

  • BW-Clip4
  • kép2
  • kép3
Légzésvédők, Gázérzékelők, Lámpák - nem csak Tűzoltóknak

A légzésvédelemről bővebben

2021.12.28.

A légzésvédelemről bővebben

A légzésvédelem többféle módon is megoldható, a közös bennük mindössze az, hogy bizonyos esetekben életet is menthetnek.

Számtalan olyan munkaterület létezik, ahol egyes esetekben káros gázok és por terjeng a levegőben, ami akár az egészségre nézve is káros lehet, sőt, halált is okozhat. Természetes, hogy ilyen körülmények között dolgozni gyakorlatilag tilos a megfelelő munkavédelmi eszközök nélkül. Erre a problémára kínálnak megoldást a professzionális légzésvédők, amelyek többféle változatban is elérhetőek attól függően, hogy milyen anyagokat kell kiszűrniük.

légzésvédőket két alapvető csoportba sorolhatjuk, az egyik az izolációs, a másik pedig a szűrős típus. A kettő közötti alapvető különbség az, hogy hogyan biztosítják a szennyeződésmentes levegőt a légzésvédő viselője számára.

Az izolációs légzésvédő egy bizonyos forrásból - többnyire palackból - közvetlenül továbbítja a légzésre alkalmas levegőt az eszköz viselőjének anélkül, hogy az érintkezne az ártalmas levegővel. Mivel a palackoknak akár hosszabb időre is elegendő levegőt kell tartalmazniuk, és emiatt a méretük jókorára is nőhet, léteznek olyan nyomólevegős készülékek, amelyeket kerekes kézikocsin rögzített palackokhoz lehet csatlakoztatni, de természetesen kisebb kapacitású, övre szerelhető táskában is elférő palackos készülékek is léteznek, amelyek a rövid ideig tartó munkavégzéshez lehetnek ideálisak.

A szűrős légzésvédő az izolációssal szemben a helyiség levegőjét szűri meg. Ez a típus nem alkalmazható minden környezetben, kizárólag ott, ahol az egészségre ártalmas gőzök, gázok, vagy por koncentrációja a megengedett érték alatt van - ez a szűrő típusától függ -, oxigénhiányos környezetben pedig nem használható, hiszen azt nem képes pótolni.

Persze nem csupán ez a két alapkategória létezik, hiszen többféle szempont alapján lehetséges a légzésvédelemre kifejlesztett eszközöket csoportosítani. Ilyen például a kialakítás, azaz, hogy milyen a légzésvédő alakja, formája, mérete, és, hogy milyen szintű a védelem, amit nyújt.

 légzésvédő készülékeklégzésvédők e szempontok alapján történő megkülönböztetése szintén két kategóriát eredményez: a teljes, illetve a félálarcok csoportját. Az előbbivel a tűzoltókról szóló tudósításokban találkozhatunk; számukra tűzoltás közben a füstmérgezés a legkomolyabb veszély, hiszen a lángok elkerülhetőek, ezért gyakorlatilag folyamatosan viselniük kell egy légzésvédő berendezést, ami a korábban említett izolációs csoportba tartozik, azaz palackhoz csatlakozik, és mivel teljes álarcos típus, nem csak a tüdőt, de a szemet is óvja.

Más, kevésbé veszélyes munkaterületeken azonban nincs szükség a szem ilyen fokú védelmére, így a teljes álarcra sem; ekkor kerülnek elő a félálarcos légzésvédők, amelyek szintén képesek megóvni az ember tüdejét a nem kívánatos anyagoktól, ám csak a légzőszerveket védik, a szemet nem. Ez utóbbiakat főként az iparban szokás alkalmazni, például festéssel foglalkozó területeken, ahol a festék és az oldószerek kipárolgásai roncsolnák a tüdőt, de akár egy asztalosműhelyt is érdemes lehet megemlíteni, ahol a levegőben szálló fűrészpor okozhat súlyos, a légzőszerveket érintő panaszokat.

Ezeken túl természetesen különféle kiegészítők is beszerezhetőek a légzésvédő készülékek mellé, így például ventilátoros rásegítéssel is elláthatóak, az egyszerűbb, szűrős típusokhoz szűrőbetétek külön is beszerezhetőek, de a teljes álarchoz akár kámzsa is vásárolható, ha a megfelelő helyen keressük.

Cégünk többféle légzésvédő készüléket forgalmaz a teljes álarcoktól a légzésvédő félálarcokon át egészen a szűrőmaszkokig, de szűrőbetéteket és egyéb kiegészítőket is kínálunk azok számára, akiknek fontos a tiszta és káros összetevőktől - azaz portól, gőzöktől, baktériumoktól és vírusoktól - mentes levegő.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését légzésvédő készülékek iránt, tekintse meg webáruházunk kínálatát, válasszon, majd rendeljen mindössze néhány kattintással, ha pedig kérdése lenne termékeinkkel, vagy a rendelés menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

vissza