Kapcsolat
Telefon: +36 30/389-9788
E-mail: webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu

  • BW-Clip4
  • kép2
  • kép3
Légzésvédők, Gázérzékelők, Lámpák - nem csak Tűzoltóknak

A hegesztőpajzsokról bővebben

2022.06.30.

A hegesztőpajzsokról bővebben

A hegesztőpajzs, illetve a hegesztéshez használatos, egyéb biztonsági kiegészítők a hegesztés során kiemelten fontosak a tökéletes biztonság megteremtéséhez.

Hegesztőpajzsok: miért elengedhetetlen a használatuk?

hegesztőpajzs, illetve a hegesztéshez használatos, egyéb biztonsági kiegészítők a hegesztés során kiemelten fontosak a tökéletes biztonság megteremtéséhez.

A hegesztés veszélyes munka, amely komoly károkat is képes okozni a hegesztő szakember egészségében, épp ezért a hegesztési folyamat során kötelező védőfelszerelést használni. A védekezés egyik legfontosabb eleme a hegesztőpajzs, ugyanis a legnagyobb kockázatnak a szem van kitéve, hiszen a hegesztés során felcsapó szikrák nagyon könnyen károsíthatják a szemet - és persze az arc bőrét is -, akár vakságot is okozva, továbbá az erős fény sem tesz jót neki, épp ellenkezőleg: könnyen látáskárosodás lehet belőle, ha szabad szemmel a hegesztés fényébe nézünk. A hegesztőpajzs használata azonban teljes védelmet biztosít, és nem csupán a szemeknek, hanem az arcnak is.

hegesztőpajzsokat úgy alkották meg, hogy a hegesztés fényéből épp annyit szűrjenek ki, ami már nem károsítja a szemet, de a munkát ne akadályozza az "elsötétítés", azaz a hegesztő szakember látja a munkadarabot, látja a hegesztési varrat leendő helyét, ám a fény csak annyira erős, hogy még elviselhető legyen, ha beindul a folyamat. Mivel azonban többféle hegesztőpajzs is létezik - amelyek persze ugyanúgy megvédik a használójukat a hegesztés káros hatásaitól -, fontos, hogy alaposan mérlegeljünk a vásárlás előtt.

hegesztőpajzs kiválasztása során figyelni kell az árat, a teljesítményt és a funkciókat, hiszen számos modell érhető el a piacon, és mindegyik más-más tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket figyelembe kell venni. A hegesztőpajzs csak akkor tudja ellátni a feladatát, ha megfelel a szabványoknak, és védi a szemet a káros UV, illetve infravörös sugaraktól. Emellett azonban a praktikus működés és a kényelem is legalább ennyire fontosak: a komfortos kialakítás, a könnyű kezelhetőség és a minimális súly már elég ahhoz, hogy a hegesztőpajzs elősegíthesse a munkát, és garantálja a biztonságot a szakemberek számára.

Hegesztőpajzsok: az eszköz fejlődése

hegesztőpajzs jelentős fejlesztéseken esett át a megjelenése óta, bár lényegét tekintve mit sem változott: továbbra is a védelmet biztosítja.

hegesztőpajzs alapvetően egy fém álarc, ami valamivel nagyobb, mint a fej és a nyak együttvéve, illetve található rajta egy apró nyílás is, amit sötétített üveggel zártak le. A legelső hegesztőpajzsokat nagyjából ennyivel le lehet írni, kiegészítve annyival, hogy talán már az elsőkön is megtalálható lehetett egyfajta fogantyú, amivel a hegesztést végző szakember az arca elé tudta azt emelni. Ez persze nem maradhatott így sokáig, hiszen nem árt, ha a szakember mindkét keze szabad, tehát rövidesen megjelentek az olyan típusok is, amelyeket a fejhez lehetett erősíteni - a fejlődés azonban itt megrekedt, és sokáig nem történt semmilyen előrelépés a hegesztőpajzsok terén.

Mivel ezeket a fejhez rögzíthető hegesztőpajzsokat a munka közben folyamatosan fel-le kellett venni, hogy a szakember más munkafolyamatokat is képes legyen végrehajtani, a következő fejlesztés erre vonatkozott: a fejpántokat és a hegesztőpajzsot egymáshoz képest elfordíthatóvá alakították, így megszületett a felhajtható típus, és ez megint akkora ugrásnak bizonyult, hogy megint megrekedt a lényegi fejlesztés; persze azt, ami tökéletes a munka elvégzéséhez, nem érdemes babrálni.

Azonban volt még mit fejleszteni, hogy eljuthassunk a ma ismert, legkorszerűbb hegesztőpajzsokig: több funkció, így például az automatikus üvegsötétítés, vagy a könnyebb súly érdekében alkalmazott anyagok csak az elmúlt néhány évtizedben jelentek meg, és csak napjainkban vált általánossá, hogy a "hagyományos" típusok lassan eltűnnek a kínálatból, hiszen a legkorszerűbb hegesztőpajzsok már kedvező áron elérhetőek.

Ha hegesztőpajzsra van szüksége, rendeljen Ön is webáruházunkból! A hegesztőpajzsokat kedvező áron és gyors kiszállítással tudja megvásárolni tőlünk, ezért Önnek is érdemes mellettünk döntenie! Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, tekintse meg kínálatunkat, válasszon, majd rendeljen mindössze néhány kattintással, ha pedig kérdése lenne termékeinkkel, vagy a rendelés menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

vissza
FeWe Biztonságtechnika Kft. +36 30/389-9788 2360 Gyál, Gárdonyi Géza u. 80.