Kapcsolat
Telefon: +36 30/389-9788
E-mail: webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu

  • BW-Clip4
  • kép2
  • kép3
Légzésvédők, Gázérzékelők, Lámpák - nem csak Tűzoltóknak

A folyamatos ellenőrzés eszközei, avagy a kézi gázérzékelők

2023.01.23.

A folyamatos ellenőrzés eszközei, avagy a kézi gázérzékelők

Cége tevékenysége beszállással végzett munkákkal fog bővülni, ezért szeretne többet megtudni a kapcsolódó biztonsági követelményekről? Nálunk jó helyen jár, hiszen szakértőink minden részletre kiterjedően tájékoztatják, és segítséget nyújtanak a gázérzékelők, légzésvédelmi eszközök, zuhanásgátlók kiválasztásában. Elsőként azonban tekintsük át az alapokat, hogy a megfelelő információk birtokában vághasson neki a szervezési teendőknek!

Legyen szó bármilyen feladatról, ha be kell hajolni, illetve mászni egy olyan berendezésbe, ami alapvetően nem emberi tartózkodásra lett tervezve, azt beszállásos munkának nevezzük. Mivel a körülményekből adódóan ezek mindegyike fokozottan veszélyes, komoly előkészületekre van szükség, melyek során a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvényben megfogalmazott általános követelményrendszer és az MSZ-09-57.0033-1990 számú szabvány előírásai az irányadók.

A munkavédelem alappillére: veszélyforrások felismerése

A balesetek elkerülésének érdekében az első lépés mindig a veszélyforrások felkutatása, illetve pontos azonosítása. Ezek ismeretében lehet meghatározni az optimális munkamódszereket és kiválasztani a védőeszközöket, mérőműszereket, amik a biztonságot szolgálják. Vegyük sorra, milyen veszélyfaktorok merülhetnek fel a beszállással végzett munkák során:

  • Balesetet okozhatnak villamos berendezések és forgó, mozgó szerkezetek, továbbá a jelentős szintkülönbség is.
  • Problémát jelenthet, ha szokatlanul magas vagy alacsony a hőmérséklet, illetve a légnyomás a munkaterületen.
  • Jelentős veszélyforrás a mérgező és robbanásveszélyes gázok, gőzök, porok és egyéb, egészségre ártalmas anyagok jelenléte.

Bár mindegyik veszélyforrás nagy figyelmet érdemel, az utolsó kategória az, amivel a legtöbbet kell foglalkozni, hiszen ezek az anyagok a legkíméletlenebb gyilkosok. Típustól és koncentrációtól függően okozhatnak hosszan elhúzódó betegségeket és azonnali halált is, ráadásul ezekkel szemben teljesen védtelen az ember, mert egyetlen érzékszervünk sem alkalmas a beazonosításukra. Hogyan lehet védekezni a veszélyes anyagokkal szemben?

A leghatékonyabb fegyver a folyamatos ellenőrzés

A beszállásos munkavégzéshez számos egyéni és kollektív védőeszközt kell beszerezni annak érdekében, hogy ilyen, kihívásokban bővelkedő körülmények között is gondoskodni lehessen a biztonságról. Szintén az előkészületek része a légtérelemzés, az oxigénszint és az ártalmas anyagok koncentrációjának ellenőrzése, valamint a robbanási határérték meghatározása. Ám mindezek együttvéve sem bizonyulnak elegendőnek a veszélyes anyagokkal szemben.

Az oxigénszintet, a robbanásveszélyes és toxikus gázok koncentrációját munkavégzés közben is folyamatosan ellenőrizni kell, ezért nem túlzás azt állítani, hogy a beszállással végzett munkák legfontosabb eszközei a hordozható gázérzékelők. A rendkívül pontos szenzorral ellátott műszerek érzékelik a gázok jelenlétét és figyelmeztető jelzéseket adnak, ha azok koncentrációja meghaladja a határértékeket.

A modern szenzortechnika azonban nem minden, a kézi gázérzékelők közül arra a típusra van szükség, ami az adott munkaterületen jelenlévő komponenseket méri. A tartozékokat szintén az alkalmazás körülményeire, illetve a felhasználói igényekre kell szabni, mindezeknek köszönhetően igazán megbízható társ fog válni a mérőműszerből.

A megbízhatóság alapvető elvárás, amikor egy olyan jelentőségteljes feladatról van szó, mint a gázérzékelő kiválasztása, mégsem lehet mindent a technológiai megoldásokra bízni. Nem szabad elfelejteni, hogy a mérőműszereket naponta ellenőrizni, félévente pedig kalibrálni kell ahhoz, hogy minden beszállásos munka alkalmával számítani lehessen rájuk. Szerencsére már vannak olyan modellek, amik tájékoztatást adnak arról is, hogy megtörténtek-e a szükséges ellenőrzések.

Nálunk csupa olyan gázérzékelőt találhat, ami a legszigorúbb követelményeknek is képes eleget tenni, ám ahogy azt fentebb olvashatta, a választást alaposan meg kell fontolni. Ugyanígy légzésvédelmi eszközöket, zuhanásgátlókat sem lehet elhamarkodottan választani a beszállásos munkavégzéshez, de erre nincs szükség, hiszen webáruházunkban kényelmesen böngészhet. Olvassa át a termékleírásokat, és ha segítségre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

vissza